Follow by Email

2015. december 8., kedd

Ezekkel a kedd estékkel, még a kutya is jól jár

"... minél jobban bánik valaki magával, annál több jót tud adni a körülötte lévőknek.               Az önszeretet, önbecsülés nem luxus, vagy úri passzió, hanem a hétköznapok legmeghatározóbb teendője kellene, hogy legyen."


Kedd esténként Berettyóújfaluban a Kálvin tér 8. szám alatt lévő WordMagic Coach és Mediátor Irodában Belvárosi Játszóházat tartok felnőtteknek. Minden hónap középső keddjein játszunk valami jót. Ma este öttől itt a Belvárosi Játszóházban „örömtréningest” akartunk játszani, de az élet egy kicsit besegített. Kedves barátnőmmel voltunk, és mivel ő nagyon tudatosan játssza a tudatos vagyok játékot, hol ide, hol oda csúsztunk a játékok között. Nem volt bennünk semmi erőlködés, hagytuk, hogy úgy menjenek a dolgok, ahogy az mindenkinek a legkönnyebb. Ha eszünkbe jutott valami mondtuk, ha arra jött ki a lépés, játszottunk. Volt, hogy gurultunk a nevetéstől, volt, hogy nagyon komolyak voltunk. Vidovszky Gábor Örömtréning című könyvéből néztük át a mozgással kapcsolatos kérdéseket, és amikor este hazaértem, úgy gondoltam, ha már ilyen sok szó esett a gyaloglás hasznáról, elviszem a kutyát sétálni. 
Persze még a kaput se értem el, a kutya már szűkölt örömében. Fogalmam sincs, honnan tudja, mikor mire gondolok, de tudja, az biztos. Letettem a táskáimat, rátettem a nyakörvet, és séta közben jöttem rá, hogy épp egy héttel ezelőtt sétáltunk utoljára. Azt megelőzően, pedig megint egy héttel előtte. Milyen érdekes - gondoltam -, hogy egy ideje minden kedden elviszem a kutyát sétálni. 

Igaz, kedd esténként annyi bennem az életkedv, hogy a világot is meg tudnám váltani. De mi okozza mindezt? Keddenként vannak az ingyenes programok a WordMagic Coach és Mediátor Irodában. Tényleg ekkora ereje lenne az emberi kapcsolatoknak, az önkéntességnek, a segítésnek? Ezeken a keddeken ugyanis térítésmentesen vehet részt bárki a programokon. Nekem látszólag nem éri meg, - hiszen fűtök, világítok, és térítésmentesen vagyok ott - valójában rengeteget profitálok belőle. Régi szlogen a jónak lenni jó”, de nagyon igaz. Nem értem még a működési elvét, de azt tudom biztosan, hogy a keddek nagyon jó energiákat hoznak az életembe, amivel nyilvánvalóan a környezetem is jól jár. Még a kutyánk is profitál belőle.

Éppen ezért lenne fontos tudatosítani magunkban, hogy minél jobban bánik valaki magával, annál több jót tud adni a körülötte lévőknek. Az önszeretet, önbecsülés nem luxus, vagy úri passzió, hanem a hétköznapok legmeghatározóbb teendője kellene, hogy legyen. Vajon mikor érünk el odáig, hogy a testedzés, a relaxáció, az önmagunk kedvére végzett, örömhozó tevékenységek megelőzik a főzést, mosást, takarítást? Látom a következő generáción, hogy ők már sokkal egészségesebbek ebből a szempontból is. Szeretnék tanulni tőlük. Vannak dolgok, technikák, módszerek amiket ismerek, néhányat majd a blogokon keresztül be is mutatok, de ennél azt hiszem az esetek többségében több kellene ahhoz, hogy mi középkorú asszonyok is merjünk jól bánni magunkkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése